Zavřít reklamu

Kanaďané, kteří se potýkali s požárem na ostrově, použili SOS přes satelit a podařilo se jim kontaktovat záchranné složky i přes nedostatek mobilního signálu. Jak je známo, Tíseň SOS přes satelit je nová funkce dostupná v iPhone 14 a iPhone 14 Pro, která uživatelům umožňuje přivolat pomoc, není-li k dispozici mobilní připojení. Obecně se používá v nouzových situacích, kdy se například ztratí nebo zraní turista, ale má i další využití.

Podle zprávy SooToday využila dvojice obyvatel Missanabie v kanadském Ontariu zmíněnou funkci iPhonu 14 ke kontaktování záchranných složek při boji s lesním požárem na Dog Lake. Warren Thibodeau a Orel Crack spolupracovali s místním hasičem Craigem Spoonerem, aby se na člunu k požáru na ostrově dostali a začali jej hasit.

Podařilo se jim ostrov obkroužit a stříkat vodu na oheň, dokud nepřijela pomoc z ministerstva přírodních zdrojů a lesnictví a požár nebyl nakonec uhašen. Událost vyfotografoval a sdílel Eric Belanger. „Pomoc od MNR se nám podařilo přivolat skrze novou nouzovou funkci GlobalStar na iPhonu 14, když jsme přijížděli k hořícímu ostrovu,“ uvedl Belanger ve svém prohlášení.

Tíseň SOS přes satelit iPhonu 14 - požár

Tíseň SOS přes satelit se nabízí jako volba, není-li dostupný jiný mobilní signál. Pokyny na obrazovce uživatele nasměrují k blízkému satelitu, aby tak získal spojení. Ten shromažďuje údaje o nahlášené události a poskytuje záchranářům polohu uživatele.

Jak ukazuje tato událost, možnosti využití funkce SOS mohou zahrnovat v oblastech, kde standardní mobilní služby nejsou k dispozici, nejen přivolání pomoci výletníkům, ale lze jejich prostřednictvím řešit potencionálně velmi nebezpečné situace, jakými jsou právě třeba lesní požáry a jiné přírodní jevy.

Dnes nejčtenější

.