Zavřít reklamu

Možná si ještě vzpomenete na případ amerických vojáků, kteří chodili běhat s aplikací Nike+ a  výsledky svých tréninků sdíleli na sociálních sítích. Bohužel jak se ukázalo, většina z nich běhala přesně okolo základen a dávala tak nepřátelům přesné informace o tom, kde se jednotlivé základy nacházejí a jak vypadají jejich půdorysy.

Podobně svou polohu vyzradil také ruský velitel ponorky Sanislav Ržickij, který byl v pondělí zastřelen v Krasnodaru. Vášnivý sportovec totiž sdílel své výsledky včetně tratí, které absolvoval jak na kole, tak i při běhu v aplikaci Strava. Právě Strava je v podstatě nejpoužívanější sportovní aplikací na světě, která navíc dokáže přenášet data z dalších desítek aplikací a z nich například vytvářet efektní animace, která ostatní přesně ukazují, kudy vedou vaše tréninkové trasy.

Jak se zdá, právě sdílení tras v aplikaci Strava se stalo veliteli ponorky osudným. Podle CNN totiž Stanislav Ržickij zveřejňoval své trati na internetu a zároveň využíval téměř vždy tu stejnou trasu, po které běhal. Navíc chodil běhat ve velmi podobný čas a proto bylo pro útočníka, který jej zastřelil snadné zjistit, kdy a kde si na něj může počkat. Jak dále informoval ukrajinský list Kyiv Post, zajímavé je, že poslední běh, který před smrtí kapitán ponorky sdílel olajkoval šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

Vrah, který kapitána ponorky zastřelil, si vybral na jeho běžecké trati pečlivě přesně takové místo, na kterém se nenachází žádná průmyslová ani jiná kamera a kde měl dostatek klidu svou práci vykonat nepozorovaně. Pokud tedy sdílíte cokoli na internetu, dávejte si dobrý pozor, o jaké informace se jedná. Stejný způsob, jaký využil vrah v tomto případě, totiž často využívají i zloději, kteří čekají na to, až se pochlubíte tím, že jste právě vyrazili na dovolenou a máte s sebou všechny členy domácnosti. Pokud se přece jen chcete o podobné zážitky na internetu pochlubit, je ideální to dělat s časovým odstupem v době, kdy už jste zpět doma.

Dnes nejčtenější

.