Zavřít reklamu

Když před více než rokem Apple světu oznámil spuštění nového opravného programu Self-service Repair Program, v rámci kterého začne prodávat originální díly pro své produkty a poskytovat k nim manuály pro jejich opravy, leckoho touto novinkou nadchnul. V minulosti bylo totiž cokoliv podobného naprosto nemyslitelné a každý uživatelský, potažmo jiný neautorizovaný zásah do zařízení se „trestal“ ztrátou jeho záruky. To však nyní již naštěstí tak úplně neplatí, jelikož si lze doma opravit originálními díly řadu Apple produktů. A ta se nyní rozšiřuje o iPhony 14, 13“ MacBooky Air M2 a 14“ a 16“ MacBooky Pro s M2 Pro a M2 Max. Bohužel je tu i nadále podstatný háček. 

Přestože samoopravárenský program Apple produktů běží již více než rok, Apple jej stále provozuje jen v hrstce vybraných zemí, kvůli čemuž je tak pro nás zatím velmi složité jej využít. Navíc – a to je zřejmě ještě důležitější – vychází prodeje originálních dílů s manuály zpravidla podstatně dráž, než když si uživatel nechá danou opravu provést v autorizovaném servise. Velmi pravděpodobně se nicméně jedná o záměr Applu přimět tak uživatelé využívat primárně právě servisy s certifikovanými odborníky, jelikož díky tomu mají výrazně vyšší šanci na úspěšnou opravu. Ostatně, na stránkách programu se dočtete, že je určen primárně pro uživatele se zkušenostmi s opravou elektronických zařízení a pro valnou většinu zákazníků je rozhodně lepší navštívit autorizovaná servisní střediska. Pokud by vás tedy domácí oprava vašich Apple zařízení lákala, s ohledem na nutnost získat díly ze zahraničí a zároveň na jejich cenu je vhodné si svůj záměr dvakrát rozmyslet. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.