Zavřít reklamu

Majitelé elektrokoloběžek čekají změny, které je pravděpodobně vůbec nepotěší. Na vybrané silnější typy tohoto dopravního prostředku si totiž bude třeba zřídit povinné ručení s tím, že ve hře jsou kvůli tomu i státní poznávací značky nebo chcete-li SPZ. 

Novinka bude platit od ledna příštího roku s tím, že jí nařizuje nová motorová směrnice Evropského parlamentu a Rady 2021/2118.  Povinné ručení si budou muset zřídit všichni majitelé elektrokoloběžek, jejichž stroje dokáží překročit rychlost 25 km/h, popřípadě jsou těžší než 25 kg a zároveň dokáží jet více než 14 km/h. Tyto elektrokoloběžky už jsou totiž schopné napáchat nemalé škody a to doposud bez většího odškodnění pro protistranu. Specifikacemi přitom takřka odpovídají nejslabším motocyklům, na které přitom povinné ručení potřeba je. 

Nakolik si pojišťovny povinné ručení pro elektrokoloběžky nacení můžeme v současnosti samozřejmě jen hádat. Dá se nicméně předpokládat, že se bližší informace veřejnost od příslušných orgánů dozví již co nevidět, protože nás od roku 2024 zase tolik času nedělí a je tedy logicky potřeba na novinku, která se dotkne spousty lidí, protože 25 km/h není až tak vysoký limit, stejně jako váhovo-rychlostní omezení, připravit. 

Dnes nejčtenější

.