Zavřít reklamu

Hackerská skupina Anonymous, která vyhlásila relativně nedávno kybernetickou válku Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, se bez jakékoliv nadsázky každým dnem překonává. Kousky, které je schopna dělat, by si totiž ještě před pár dny dokázal svět jen stěží představit – a přesto jsou možné. 

Od hackování ruských vládních webů či státních televizí a zpravodajských služeb se Anonymous přesunuli v posledních dnech k hackování nadnárodních firem, které z Ruska zatím neodešly a tedy jej svým způsobem stále podporují. Krom toho se pak hackeři snaží obyčejným Rusům otevřít oči informační kampaní o válce na Ukrajině, kterou rozjeli jak na sociálních sítích (které se jim podařily taktéž hacknout), tak třeba i v tisku, restauracích a tak podobně. Schopni jsou totiž hacknout dokonce i terminály na tisk účtenek v restauracích, na kterých nyní na mnoha místech Ruska vyjíždí (samozřejmě v azbuce) lístky obsahující místo názvu objednávek hesla typu “zastavte válku” či “zachraňte své děti”. Jeden takový lístek, byť “projetý přes Google překladač, se objevil před pár hodinami na internetu, a vy si jej můžete díky tomu prohlédnout v galerii vedle tohoto odstavce. 

Co se pak týče hackování nadnárodních firem, ty byly včera hackery vyzvány k tomu, ať opustí Rusko, nebo na ně bude v opačném případě spáchán útok. Že nemluví Anonymou do větru následně demonstrovali hacknutím Nestle, kterému v Rusku odcizili na 10GB dat ve formě mailů, hesel a tak podobně. Síla hackerů je tedy evidentně obrovská a bude proto extrémně zajímavé sledovat, jak celou válkou ještě zahýbe. Běžní Rusové ji totiž pociťují čím dál více. 

Dnes nejčtenější

.