Zavřít reklamu

Jablečná aplikace Domácnost je hlavním rozhraním pro HomeKit, který je určený ke spravování chytrých funkcí ve vaší domácnosti. Chytrou domácnost si můžete v aplikaci jednoduše rozdělit do místností, díky čemuž jste schopni ovládat určitou skupinu chytrých zařízení. V praxi to znamená třeba to, že si v aplikaci nastavíte například místnost „pracovna“, která disponuje chytrými žárovkami a lampičkou a kdykoliv se poté do této místnosti vrátíte, tak to aplikace rozpozná a dá vám možnost světla automaticky rozsvítit, apod. Podle nového patentu společnosti Apple by se funkce rozpoznání polohy mohla ještě více zpřesnit.

Patent dostal v překladu název „Použití domácího povědomí o umístění“ – název vám toho asi moc neřekne, a proto si patent pojďme vysvětlit více do hloubky. Apple předpokládá, že v budoucnu bude na trhu k dispozici široká škála chytrého vybavení do domu, a právě kvůli tomu bude potřeba zpřesnit polohové údaje uživatele. Pokud tedy například přijedete domů z práce a budete mít zakoupenou chytrou vítací lampu nad dveřmi, tak HomeKit rozpozná, že se blížíte k domu a lampu automaticky rozsvítí, jakmile budete pár metrů od dveří. Jakmile za sebou zabouchnete dveře, tak se lampa ihned zhasne.

Zde ale přichází lehká kontroverze. Co když budu stát v kuchyni a budu chtít zavřít dveře v garáži a to naprosto automaticky? Garážová vrata logicky nepatří do kuchyně, tudíž by podle tohoto patentu nebylo možné vrata jednoduše ovládat. K vyřešní tohoto problému by měla sloužit samovzdělávací umělá inteligence a především síla signálu, pomocí které se bude dát určit, jak daleko se uživatel nachází od ovládaného zařízení. Pomocí tohoto bude systém schopen určit a předpovědět, co se uživatel chystá udělat a zda-li se nachází v adekvátní vzdálenosti od zařízení. Poté mu budou nabídnuty patřičné možnosti.

HomeKit ad FB

HomeKit budoucnosti by ale měl nabízet i další velice lákavé možnosti. Všechna chytrá zařízení by spolu mohla kooperovat a nabízet takové možnosti, jaké se zrovna nejvíce hodí. Pokud chytrá meteostanice zaznamená, že prší, tak automaticky roztáhne chytré deštníky a nebo pokud světelný senzor zaznamená dostatek denního světla, tak vítací lampu nerozsvítí, apod. Na tyto „vymoženosti“ moderního světa si však ještě budeme muset nějakou chvíli počkat.

HomeKit ad FB

Dnes nejčtenější

.