Zavřít reklamu

Společnost Apple získala další patent, který popisuje nový způsob ovládání jeho Apple TV a počítačů Mac. Nová metoda by měla fungovat díky ukazování prsty a dívání se na obrazovku. To funguje díky hloubkovému 3D mapování na podobném principu, jaký používá Apple ve svém nejnovějším iPhonu 7 Plus k fotografování v režimu Portrét.

Díky tomuto způsobu by mohli uživatelé ovládat svá zařízení bez použití myši a dalších zařízení, která vyžadují přímý kontakt. 3D mapa člověka, nebo alespoň jeho části, je kombinována s 2D obrazem uživatele, který později program použije k rozpoznání, kterým ovladačem v počítači právě reaguje.

V obrázcích, které získal web Patently Apple je zobrazeno kruhové menu, ve kterém jsou obsaženy programy, které může uživatel gesty spustit. Mezi nimi se nachází například email, internet i hry. Dalším ovládacím prvkem je uživatelův zrak. Na obrázku můžeme vidět, že zařízení sleduje, kam se uživatel právě dívá, a podle toho dokáže určit, co se uživatel snaží udělat. Pokud se tento způsob doplní gesty, může se jednat o plnohodnotný způsob ovládání počítače.

Díky sledování zraku by mohl uživatel například jednoduše prohlížet webové stránky. Stránka by se sama díky směřování pohledu dolu posouvala a uživatel by tak nemusel do ovládání nijak zasahovat. Poté by se rozhodl, že chce otevřít jiné okno, tak by na něj jednoduše začal koukat a ukázal by prstem.

O udělení tohoto patentu Apple zažádal už ve třetím čtvrtletí roku 2013, ale publikován byl americkým úřadem až dnes. Tím nám Apple dal opět šanci nahlédnout pod pokličku toho, na jakých technologiích pracuje.

apple-ovladani-zrakem-fb

leap motion

Zdroj: iphonehacks

Dnes nejčtenější

.