Zavřít reklamu

MacBook 2016 iconPřed dvěma týdny vydal Apple do světa letošní aktualizací Retina MacBooků. Na první pohled se toho příliš nezměnilo, resp. z venčí se nezměnilo zhola nic. Uvnitř ovšem nějaké mezigenerační změny najdeme. Kromě nových procesorů od Intelu, které patří do nové (vlastně již vice jak půl roku staré..) architektury Skylake, je v nových Macích také rychlejší SSD, o fous lepší baterie a mírně změněné uspořádání vnitřností. Jeden ze čtenářů Macrumors dal dohromady tabulku, ve které srovnává výkony letošních MacBooků jak s loňskými modely, tak i s modelovou řadou Air a Pro z předešlých let.

Uživatel helloitsme dal dohromady graf z výsledků z benchmarku Geekbench, ve kterém kromě letošních a loňských Retina MacBooků porovnal i posledních několik generací řady Air a Pro, které jsou vybavené mobilními procesory řady i5. Geekbench měří jednovláknový (single core) a vícevláknový (multi core) výkon. Na prvním grafu je srovnání letošních Retina Maců s modely Air od roku 2011. Výsledky hovoří jasně, kromě nejnižšího modelu s procesorem m3, jsou nové Retina MacBooky výkonější v obou testech.

retinamacbookbenchmark1

Žádné velké překvapení se nekoná ani při srovnání s modely řady Pro. Nejslabší nový Retina MacBook je na tom s výkonem podobně jako MacBook Pro z konce roku 2011. Naopak nejsilnější nový Mac s procesorem m7 výkonnostně (skoro) konkuruje modelu Pro z roku 2014. Z grafů je patrné, že mezi procesory m3 a m5 je poměrně velký výkonnostní skok. Mezi m5 a m7 už tak markantní rozdíl není. Procesory m7 mají ale oproti svým slabším sourozencům výkonější (výše taktovaný) grafický akcelerátor. Geekbench bohužel testuje pouze CPU.

retinamacbookbenchmark2

Jaký závěr z těchto zjištění vyvodíte nechám na vás. Názory na nové Retina MacBooky se diametrálně liší a tento produkt má jak své skalní příznivce, tak notorické odpůrce. Hodnoty z těchto grafů pouze ukazují výkon ze syntetického benchmarků, který je navíc orientovaný pouze na procesor. Výkon v reálném použití se proto může trochu lišit. Stojí více než 50 tisícový m7 Retina MacBook za ty peníze? Nebo je lepší investovat stejné peníze do končící řady Air, respektive za chvíli aktualizované řady Pro? Nejspíš záleží na náplni práce a využití, které pro nový notebook budete mít. Tak jako tak máte na výběr.

MacBook 2016 FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.