Zavřít reklamu

iPhone SE icon 8Nový iPhone SE má potenciál stát se bombou v kategorii 4″ smartphonů, jelikož je tento segment v současné době spíše na pomezí zájmu ostatních výrobců telefonů. Výkonem nabitá novinka od Applu má tedy oproti konkurenci značnou výhodu a počty předobjednávek toto jen potvrzují. Nyní je také již k dispozici rozbor jednotlivých součástek, který odhaluje výrobní náklady na komponenty telefonu. Server CNN dal dohromady krátké video, kde jsou jednotlivé díly a jejich ceny uvedeny, tudíž si můžeme udělat obrázek o tom, na jaké náklady iPhone SE Apple vyjde. 

Nejdražší  jednotlivou komponentou je základní deska (logic board), která stojí 62,50$. Následuje obrazovka za 26,50$ a dvojice kamer za 20$. Vysokou částku také tvoří náklady na ostatní nespecifikované komponenty, které dohromady stojí více než 80 dolarů. Zajímavostí je, že náklady na balení a příslušenství, které dostanete s telefonem v krabičce, jsou na cenové úrovni kamer. Celková výrobní cena telefonu je poté téměř 220 dolarů. Prodejní cena zkoumaného modelu je 399$. Je třeba ovšem zmínit, že v ceně komponent není zahrnut vývoj, výzkum, transport a ostatní nepřímé výrobní náklady. Tudíž by bylo chybné předpokládat, že z jednoho kusu Apple „vydělá“ 170 dolarů.

iPhone SE má velmi slušně našlápnuto stát se globálním hitem. Například v Číně, která je pro tento konkrétní model velmi důležitým trhem, bylo vytvořeno více než 3,4 milionů předobjednávek týden po odhalení. Analytik Amit Daryanani ze společnosti RBC Capital Markets předpovídá, že do začátku roku 2017 Apple může prodat celosvětově až 15 milionů iPhonu SE.

iPhone SE iFixit 5

Zdroj: CNNComputingBGR

Dnes nejčtenější

.