Zavřít reklamu

Siri OS X icon

Apple už několik týdnů testuje nový OS X 10.12 s označením „Fuji,“ který by měl Apple představit v rámci vývojářské konference WWDC, která se uskuteční v červnu tohoto roku. Nový systém by měl nabídnout lehce předělaný design, ale největší novinkou by měla být hlasová asistentka Siri, která byla integrována v roce 2011 do systému iOS a minulý rok se stala součástí systému WatchOS a tvOS. Apple údajně Siri pro OS X testuje od roku 2012, ale až po čtyřech letech by měla být dostupná pro širokou veřejnost. Podle dostupných informací  jí bude možné aktivovat přímo v menubaru pomocí nové ikony a také díky klávesové zkratce.

Příchod Siri do systému OS X tudíž není daleko a Apple údajně uzavřel nové partnerství se společností Intel, která dokáže podporu hlasové asistentky vložit přímo do svého čipu. Intel doufá, že se přidají nové funkce pro rozpoznávání řeči k jeho technologii „system-on-chips“ (SoC). Siri na Macu, by tak využívala sílu Intel Skylake, Anniedale, Broxton, Broadwell a Mirrifield SoC. Technologii virtuální asistentky přímo v čipu má na výbornou vyvinutá firma Sensory, která bude spolupracovat se společností Intel.

Technologie Intelu zároveň zprovozňuje asistentku automaticky při zapnutí počítače, tudíž byste už na přihlašovací obrazovce mohli zvolat: „Hey Siri.“ Sensory také slibuje, že její technologie TrulyHandsfree je přesná, i když je na pozadí velký hluk nebo šum. Technologie také naučí Siri reagovat pouze na hlas uživatele, který často profil na Macu používá. Pokud tedy budete ve velice hlučném prostředí, Siri váš hlas rozpozná a zareaguje pouze na něj.

Na to, zda-li Apple opravdu Siri integruje do systému nebo čipu, si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Podle mého názoru by měl Apple pracovat i na rozšíření podporovaných jazyků, Siri by tak měla mnohem větší popularitu a využitelnost.

Siri OS X 10

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.