Zavřít reklamu

Evropský pakt pro umělou inteligenci (AI Pact) získal podporu mnoha významných technologických společností, které se zavázaly k bezpečnému a zodpovědnému vývoji AI. Mezi výjimkami jsou však společnosti Meta a Apple, které se k tomuto paktu nepřipojily.

Evropská komise oznámila, že získala více než sto podpisů od společností, které se přihlásily k evropskému paktu pro umělou inteligenci. Tento dobrovolný závazek vyzývá společnosti, aby pracovaly na zajištění bezpečnosti a zodpovědného vývoje AI. Seznam společností, které se účastní paktu, zahrnuje řadu významných jmen, jako je třeba Adobe, Google, IBM, HP, Qualcomm, Microsoft a OpenAI, tvůrce ChatGPT. V seznamu nicméně chybí dvě významná jména v oblasti AI: Apple a Meta. Apple zatím nevysvětlil, proč se k paktu nepřipojil, zatímco Meta již odpověděla. Uvedla, že „nevylučuje možnost připojení k AI paktu v pozdějším stadiu“. Meta dále uvedla, že vítá „harmonizovaná pravidla EU“ a dodala, že se soustředí na další práci v této oblasti. „Neměli bychom také ztrácet ze zřetelu obrovský potenciál AI pro podporu evropských inovací a umožnění konkurence, jinak EU propásne tuto jedinečnou příležitost,“ uvádí Meta.

Co je evropský pakt o umělé inteligenci?

Jedná se o soubor dobrovolných závazků, které může daná společnost přijmout ohledně vývoje a provozu AI. Existují tři hlavní závazky včetně vytvoření strategie řízení AI pro práci směrem k budoucímu dodržování AI zákona, právního rámce pro AI. Společnosti by také měly identifikovat systémy AI, které by mohly být podle AI zákona zařazeny jako „vysoce rizkové“. Firmy musí také podporovat gramotnost a povědomí o AI mezi zaměstnanci, aby zajistily etický a zodpovědný vývoj technologií AI. Signatáři paktu mohou také přijmout další doplňkové závazky včetně zajištění lidského dohledu, zmírnění rizika a transparentního označování určitého obsahu generovaného AI, jako jsou deepfakes. Více než polovina signatářů se zavázala k dodatečným závazkům.

Apple a umělá inteligence

Dosavadní vývoj AI společnosti Apple byl ve srovnání se zbytkem odvětví poměrně pomalý. Přesto se však blíží k uvedení své sady vylepšení Apple Intelligence pro iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia. Pokud jde o snahy cupertinské společnosti o bezpečnější vývoj AI, zahrnula například již AI pravidla pro minimalizaci rizika halucinací při odpovídání na výzvy. Její výtvory také zaručují soukromí uživatelů, jako je provádění zpracování mimo zařízení pouze na serverech pomocí zabezpečených prvků, které zahrnují koncové šifrování.  Apple se také přihlásil k dodržování dobrovolných bezpečnostních opatření pro AI, souhlasil s prezidentským výkonným příkazem, který se zabývá bezpečností, minimalizací rizika a stanovováním osvědčených postupů pro bezpečnost. I když se Apple ještě nepřipojil k evropskému paktu pro umělou inteligenci, stále tak může učinit v budoucnu. Tato budoucnost však může být trochu vzhledem k současnému sporu mezi EU a Applem ohledně zákona o digitálních trzích (DMA) vzdálená.

Dnes nejčtenější

.