Zavřít reklamu

V opravitelnosti Apple produktů se dost možná blýská na lepší časy. Zdá se totiž, že na ní Apple začíná čím dál tím víc pracovat, což dokládá zejména skvělá opravitelnost letošních iPhonů 16 (Plus). Ty se již dostaly do rukou odborníkům z iFixit, kteří je řádně rozebrali, aby následně zjistili, jak skvěle v nich Apple vyřešil například uchycení baterie. 

Ještě před představením novinek se objevovaly velmi často spekulace ohledně plánů Applu na zjednodušení jejich opravitelnosti, což se rozborem řady 16 potvrdilo. U základních modelů totiž Apple použil nový typ lepidla baterie, který reaguje na nízké napětí tím, že se od baterie „odpojí“. Jinými slovy, jakmile je ke konektorům v telefonu připojen zdroj nízkého napětí (například baterie), akumulátor telefonu se prakticky okamžitě uvolní a jeho vyjmutí z telefonu je tedy díky tomu extrémně jednoduchou záležitostí. 

Odborníci z iFixit si rovněž pochvalují novou softwarovou funkci Asistent oprav, která slouží pro uživatelskou kalibraci originálních náhradních dílů v zařízeních, či skvěle sepsané manuály pro opravy telefonů. Rozpačití jsou pak naopak z tlačítka Ovládání fotoaparátu, které je k šasi telefonu přivařeno a tedy pokud přestane fungovat, je třeba vyměnit celý rám telefonu a nikoliv jen dané tlačítko. Nicméně i přes pár typově podobných omezení označuje iFixit i díky skóre opravitelnosti 7 z 10 bodů, které telefonu udělil, iPhone 16 jakožto nejlépe opravitelný iPhone v historii Applu. Oproti loňsku měl Apple v tomto směru udělat doslova obří skok kupředu, což pomáhá v celkové udržitelnosti daných zařízení. 

iPhone 16 (Plus) & 16 Pro (Max) lze zakoupit zde

Při koupi iPhone 16 a 16 Pro u Mobil Pohotovosti dostanete k telefonům zcela zdarma prodlouženou záruku na 3 roky (dárek v hodnotě až 7 200 Kč). A při upgradu ze starého telefonu vás novinka vyjde už za 544 Kč x 26 měsíců, a to díky službě Koupíš, Prodáš, Splácíš. Mrkněte na mp.cz/apple-iphone-16 a zjistěte víc.

Dnes nejčtenější

.