Zavřít reklamu

Na našem magazínu jsme zveřejnili již nespočet zpráv o tom, jak Apple Watch zachránily lidem život. Dobrých zpráv ale není nikdy dost, a tak pro vás dnes máme další příběh – tentokrát o tom, jak funkce EKG v jablečných chytrých hodinkách přispěla k záchraně života těhotné ženy i jejího dítěte.

Rachel Manalo byla v 18. týdnu těhotenství, když začala mít pocit, že jí nonstop buší srdce. Tyto příznaky trvaly několik týdnů, a proto se žena rozhodla využít funkci EKG na svých chytrých hodinkách Apple Watch, aby změřila aktivitu svého srdce. „Cítila jsem se unavená, zadýchaná… tak jsem na hodinkách spustila funkci EKG, položila prst na korunku a dala ruku na stůl,“ vypráví Manalo. Hodinky ukázaly, že ženě tlouklo srdce rychlostí 150 úderů za minutu po dobu 40 minut, a doporučily návštěvu lékaře. Ten ženě diagnostikoval ventrikulární tachykardii, která mimo jiné způsobovala nedostatečně okysličení krve.

Lékař uvedl, že tento stav může v případě, že se neřeší, vést až k infarktu. Apple Watch zmíněné ženy naštěstí včas rozpoznaly, že je něco špatně. Chytré hodinky od Applu samozřejmě v žádném případě nenahrazují lékařské vyšetření, mohou ale doporučit další postup a především upozornit na případné nesrovnalosti. Data, nashromážděná v aplikaci Zdraví, navíc mohou být pro lékaře důležitým vodítkem při stanovení diagnózy nebo navržení dalšího postupu. Funkce EKG je k dispozici na všech modelech počínaje Apple Watch Series 4 s výjimkou Apple Watch SE.

Dnes nejčtenější

.