Zavřít reklamu

Začínáme s chytrou domácností

Pokud se rozhodnete pro chytrou domácnost s Apple HomeKitem, možná budete chtít začít s domácím centrem. Jedná se buď o Apple TV (ideálně od roku 2021 nebo novější), nebo o HomePod. Pokud plánujete pořízení HomePodu, mějte na paměti, že pokud si pořídíte nejnovější verzi, v podstatě platíte pouze za lepší zvuk, protože levnější HomePod Mini za pouhou třetinu ceny nabízí všechny stejné funkce. Apple TV 4K 2022 je výkonný televizní streamingový box a velmi dobrá volba, i když nebudete mít podporu Thread, která je vyhrazena pro 128GB verzi.

Ať už si vyberete cokoliv, pořízení domácího centra vám umožní ovládat chytrou domácnost, když jste pryč, a umožňuje sdílet přístup s ostatními, pokud mají iPhone. Bez domácího centra je to méně pohodlné, ale stále můžete přidávat a ovládat chytré domácí produkty pomocí svých Apple zařízení.

Méně je více – alespoň ze začátku

Pokud jde o chytrá zařízení, začněte s něčím menším. Chytré žárovky jsou skvělým způsobem, jak rozšířit možnosti vaší chytré domácnosti. Velké popularitě se těší například řada Philips Hue, v oblibě jsou také světla a doplňky Nanoleaf. Obě značky nabízejí žárovky kompatibilní s funkcí Apple Adaptive Lighting, která během dne postupně upravuje teplotu žárovky, aby byla chladnější nebo teplejší v závislosti na čase.

Bezpečnostní kamery vybírejte obezřetně

Kamery pro chytrou domácnost mohou být dalším dobrým krokem, ale výběr správné kamery je ošemetný. Volte kameru, která podporuje HKSV, pokud máte předplatné služby iCloud Plus. Ta vám totiž nabízí 10 dní historie videa, možnost nastavit detekční zóny a rozpoznávání objektů pro osoby, zvířata, vozidla a dokonce i balíky. Kromě toho, že můžete sledovat oznámení z kamer na iPhonu, iPadu a Macu, může Apple TV zobrazovat obraz v obrazu streamy z vašich kamer, což se hodí, když sledujete televizi v suterénu a neslyšíte klepání na vchodové dveře (samozřejmě lze oznámení také vypnout).

Další tipy pro rozšiřování chytré domácnosti

Termostaty: Chytrý termostat vám umožní ovládat topení a chlazení na dálku a nastavit si plány tak, abyste doma měli vždy příjemnou teplotu. Mnoho chytrých termostatů je kompatibilní s Apple HomeKit a umožňuje vám je ovládat pomocí Siri.
Zamykání dveří: Chytrý zámek vám umožní zamykat a odemykat dveře na dálku pomocí telefonu nebo chytrého asistenta. Mnoho chytrých zámků se také integruje s jinými chytrými domácími zařízeními, takže je můžete zamknout, když opustíte dům, a odemknout, když se blížíte.
Zařízení pro péči o domácí mazlíčky: Pokud máte domácího mazlíčka, existuje mnoho chytrých zařízení, která vám pomohou o něj pečovat. Chytré krmítka vám umožní krmit mazlíčka na dálku, chytré fontány mu zajistí čerstvou vodu a chytré kamery vám umožní sledovat ho, když jste pryč.

Automatizace

Jednou z nejlepších věcí na chytré domácnosti je možnost automatizovat úkoly. To znamená, že můžete nastavit zařízení tak, aby se sama zapínala a vypínala, nebo aby se spouštěla určitá akce, když se splní určitá podmínka. Například můžete nastavit chytrá světla tak, aby se zapínala, když vstoupíte do místnosti, nebo termostat tak, aby se snížil, když opustíte dům. Apple HomeKit nabízí řadu funkcí pro automatizaci, které vám umožní vytvářet vlastní scény a pravidla.

Výhody chytré domácnosti Apple

Existuje mnoho výhod používání chytré domácnosti Apple. Patří mezi ně:

Pohodlí: Chytrou domácnost můžete ovládat ze svého telefonu, tabletu nebo chytrého asistenta, takže nemusíte vstávat z gauče ani z postele, abyste zapnuli světla nebo změnili teplotu.
Bezpečnost: Chytrá domácnost vám pomůže udržet váš domov v bezpečí. Můžete sledovat svůj domov pomocí kamer, zamykat a odemykat dveře na dálku a dostávat upozornění, když se něco děje.
Pohodlí: Chytrou domácnost lze přizpůsobit tak, aby vyhovovala vašim potřebám a preferencím. Můžete vytvářet vlastní scény a pravidla a ovládat svá zařízení pomocí Siri.

Chytré žárovky a další doplňky pro Smart Home za akční ceny zakoupíte například zde.

Dnes nejčtenější

.