Zavřít reklamu

Časy softwarových zámků na neoriginální náhradní díly pro iPhony jsou dost možná u konce. Apple totiž před pár hodinami zveřejnil nový dokument, ve kterém hovoří o svém přístupu k opravitelnosti a životnosti zařízení, přičemž tyto aspekty jsou dle něj velmi důležité. A právě kvůli tomu v dokumentu přislíbil, že později v letošním roce začnou iPhony lépe fungovat s neoriginálními displeji i bateriemi. 

Konkrétně se z dokumentu dozvídáme, že u neoriginálních displejů začne fungovat funkce True Tone, která automaticky přizpůsobí barvu displeje tak, aby odpovídala vašemu prostředí. 

„True Tone vyžaduje pro správnou funkci přesnou kalibraci a u displejů třetích stran není možné použít výchozí kalibraci, což může vést k neočekávanému chování. Z tohoto důvodu společnost Apple při použití displejů třetích stran funkci True Tone deaktivuje, ale všechny ostatní aspekty displeje povoluje. Ve snaze nabídnout úplnější podporu dílů třetích stran umožní společnost Apple od pozdějšího roku 2024 spotřebitelům aktivovat funkci True Tone s díly třetích stran na nejlepší možný výkon. Pokud displej nebude fungovat k jejich spokojenosti, budou moci True Tone v Nastavení deaktivovat, uvádí konkrétně Apple.



Druhé – a dost možná podstatně zásadnější – oznámení se týká baterií. U těch Apple přislíbil, že i v případě neoriginálních akumulátorů začnou iPhony v Nastavení ukazovat jejich maximální kapacitu a počet nabíjecích cyklů, které má daná baterie za sebou. Zde nicméně jedním dechem dodal, že tyto metry nemusí být zcela přesné, jelikož je Apple nemá vzhledem k neznalosti hardwaru jak ověřit. 

„V současné době nejsou spotřebitelům, kteří mají v zařízeních baterie jiných výrobců, prezentovány ukazatele stavu baterie, jako je maximální kapacita a počet cyklů. Je to proto, že přesnost těchto ukazatelů nemůže společnost Apple ověřit. Interní analýza společnosti Apple totiž zjistila, že některé baterie třetích stran prodávané jako nové jsou ve skutečnosti použité, přičemž metriky stavu baterie jsou zmanipulované tak, aby vypadaly jako nové. Ve snaze zlepšit podporu baterií třetích stran bude Apple od roku 2024 zobrazovat metriky stavu baterie s upozorněním, že Apple nemůže prezentované informace ověřit,“ uvádí Apple.

Kdy přesně se novinek dočkáme sice Apple nespecifikoval, je nicméně pravděpodobné, že se tak stane někdy v průběhu podzimu či zimy v některé z budoucích aktualizací iOS 18. Do první verze tyto novinky kalifornský gigant pravděpodobně nepřidá, protože bude mít už tak dost starostí s odstraněním veškerých chyb, které se po jejím vydání objeví. Tak či onak je tato změna velmi vítaná a rozhodně potěší. 

Spolehlivý autorizovaný servis CCC.sk vám vše opraví profesionálně a za příznivé ceny 

Dnes nejčtenější

.