Zavřít reklamu

Oznámení velmi špatné zprávy si na páteční večer přichystal Apple pro jablíčkýře v Evropské unii. Skrze vyjádřená zaslané portálu Financial Times totiž oznámil, že některé funkce představené pro iOS 18, iPadOS 18 a macOS 15 nebudou v Evropské unii k dispozici kvůli nedávno „spuštěném“ zákonu o digitálních trzích, který zejména velkým technologickým společnostem komplikuje jejich působení na území EU. A jak se nyní ukázalo, tato novinka, která teprve nedávno vstoupila v platnost, má potenciál komplikovat nejen fungování stávajících funkcí, ale i spuštění těch budoucích. 

Vzhledem k nejistotám v oblasti regulace, které přinesl zákon o digitálních trzích, se domníváme, že tři z těchto [nových] funkcí – zrcadlení iPhonu na Mac, vylepšení sdílení obrazovky SharePlay a Apple Intelligence – nebudeme moci v letošním roce zavést pro uživatele v EU,“ stojí konkrétně v prohlášení Applu. Ten sice už nic víc neprozradil, podle dostupných informací by však měly za nemožností spuštění stát problémy s evropskými regulátory. 

V tuto chvíli je velkou otázkou, jak rychle bude Apple celý problém schopen vyřešit, potažmo zda vůbec. Stopku totiž Apple funkcím vystavil v době, kdy jej pravděpodobně jen dny dělí od chvíle, kdy mu Evropská unie oficiálně oznámí řadu obvinění za porušování zákona o digitálních trzích, kterých se dle eurokomisařů dopouští a to bohužel ve velmi vážné formě. Bohužel tedy nelze vyloučit, že budeme nejen na Apple Intelligence, ale taktéž na zrcadlení iPhonu na Mac či sdílení obrazovky při SharePlay čekat mnoho let a možná se jej ani nedočkáme. 

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.