Zavřít reklamu

Možná nejzajímavější novinkou, kterou Apple oznámil minulé pondělí na úvodní Keynote WWDC, je jeho zbrusu nový AI systém nesoucí název Apple Intelligence, jehož schopnosti by měly být velmi pokročilé. Daní za to je však to, že pro jeho provoz na iPhonu budou jablíčkáři potřebovat model 15 Pro (Max), potažmo novější, jakmile je Apple představí. A právě omezenost jen na nejnovější a nejdražší iPhony současnosti vyvolala mezi jablíčkáři otázky, proč tomu tak vlastně je, popřípadě zda se ze strany Applu nejedná jen o prodejní strategii. 

Právě na toto téma se nyní jeho přední představitelé rozpovídali v Talk Show Live From WWDC 2024, které moderoval reportér John Gruber z Daring Fireball. Z Applu se pak této akce zúčastnili šéf AI/strojového účení John Giannandrea, šéf marketingu Applu Greg Joswiak a šéf softwarového inženýrství Craig Federighi. A John tyto muže vůbec nešetřil a hned ze začátku jim položil otázku, jak to vlastně s Apple Intelligence na iPhonech je a proč není dostupná na starších modelech. 

Na to Giannandrea odpověděl: „Když tyto modely spouštíte za běhu, říká se tomu inference a inference velkých jazykových modelů je neuvěřitelně výpočetně náročná. A tak je to kombinace šířky pásma v zařízení, je to velikost Apple Neural Engine, je to síla zařízení, aby tyto modely byly skutečně dostatečně rychlé, aby byly užitečné. Teoreticky byste mohli tyto modely spustit na velmi starém zařízení, ale bylo by to tak pomalé, že by to nebylo užitečné.“ John Gruber se ho na to konto dotázal: „Takže to není plán, jak prodat nové iPhony?“, což rázně odmítl Joswiak slovy: „Vůbec ne. Kdyby tomu tak bylo, udělali bychom Apple Intelligence exkluzivní i pro naše nejnovější iPady a Macy, ne?

Oba muže poté doplnil i Craig Federighi poměrně zajímavým „rozkrytím karet Applu“. Řekl totiž, že prvním krokem Applu při realizaci jakékoliv nové funkce je snaha přijít na to, jak ji dostat na co nejvíce starších iPhonů a kalifornský gigant se o to logicky snažil i u Apple Intelligence. Vzhledem k náročnosti na výkon však zde zkrátka nebyla jiná možnost než novinku omezit jen na řadu Pro. „Jen iPhony 15 Pro mají hardware, který je potřeba. Popravdě, je docela nevídané provozovat takto silné AI modely na iPhonu,“ řekl Craig. 

Svým způsobem se jeho slovům nezle divit. Vždyť iPhone 15 Pro s čipem A17 Pro má 16jádrový Neural Engine, který je 2x rychlejší než ten nacházející se v čipu A16 z iPhonů 15 a 15 Plus. Dalším z důležitých aspektů je RAM paměť, která je u Pro modelů o 2GB vyšší než tomu je v případě iPhonů 15 (Plus). Mimochodem, minimálně 8GB RAM paměti je dle všeho i základním požadavkem pro provoz Apple Intelligence, protože veškeré kompatibilní Apple produkty s touto novinkou právě takto velkou RAM pamětí disponují. 

Dnes nejčtenější

.