Zavřít reklamu

YouTube sice teprve minulý týden oznámil několik nových experimentálních funkcí, ale překvapuje dalším oznámením již po pár dnech. Tentokrát se jedná o zajímavou funkci, která je k dispozici například na některých sociálních sítích, a jejímž hlavním účelem je zabránit šíření dezinformací.

Od nynějška mohou diváci na YouTube ověřovat fakta ve videích svých oblíbených tvůrců přidáváním poznámek, které nabídnou relevantní a snadno pochopitelný kontext. Podle prohlášení platformyYouTube má tato možnost přidávání poznámek poskytnout uživatelům lepší pochopení toho, co sledují. Přidané poznámky mohou například některým divákům pomoci objasnit, kdy je píseň myšlena jako parodie. Další poznámka diváka zase může upozornit na to, že je na trhu k dispozici nová verze recenzovaného produktu. V neposlední řadě jsou tyto poznámky velmi užitečné také tehdy, pokud chcete dát ostatním divákům vědět, když jsou starší záběry omylem (nebo záměrně) prezentovány jako aktuální událost.

Prozatím je možnost přidávání poznámek k videu dostupná pouze na mobilních zařízeních v USA a v angličtině. Je také důležité zmínit, že pilotní program bude k dispozici pouze omezenému počtu způsobilých přispěvatelů. Pozvánky budou zasílány prostřednictvím e-mailu nebo Creator Studia těm, kteří splňují kritéria způsobilosti, mezi něž patří i aktivní kanál na YouTube, který dodržuje Pokyny pro komunitu. A jak bude toto hodnocení poznámek fungovat? Poznámky se objeví veřejně pod videem, pokud budou shledány obecně užitečnými. Lidé budou dotázáni, zda považují poznámku za „užitečnou“, „poněkud užitečnou“ nebo „neužitečnou“ a proč – například zda cituje kvalitní zdroje nebo je napsaná jasně a neutrálně. YouTube nakonec potvrdil, že pro zvážení těchto hodnocení a určení toho, jaké poznámky budou zveřejněny, použije „algoritmus založený na propojení“. Tento algoritmus byl navržen speciálně pro identifikaci poznámek, které jsou užitečné pro „široké publikum napříč různými perspektivami“.

Dnes nejčtenější

.