Zavřít reklamu

Společnost Apple na letošní konferenci WWDC 2024 představila nový operační systém macOS Sequoia, neboli macOS 15. Ten přináší celou řadu novinek, vylepšení v nativní aplikaci Zprávy nebo třeba možnost zrcadlit obrazovku vašeho iPhonu na Macu. Možná vás ale překvapí, že se překvapivé aktualizace dočkala i zdánlivě zapomenutá aplikace – Šachy, která je předinstalovaná na každém Macu.

Apple vylepšuje nativní Šachy v macOS Sequoia

V rámci přechodu na operační systém macOS Sequoia prošla nativní hra Šachy kompletní grafickou rekonstrukcí. Lesklý podklad byl nahrazen modernějším zrnitým gradientem a samotná šachovnice i figurky mají nyní jasnější a realističtější textury. Ovšem pozor – zatímco předchozí verze nabízela čtyři různé styly, ta nová má v nabídce pouze tři: dřevo, mramor a kov. Zmizela tedy možnost trávy a také chybí volba samostatného stylu pro šachovnici a figurky. Přesto je potěšující vidět, že Apple na tuto klasickou hru pro macOS nezapomněl. Pro ty, kteří ji neznají – hra Šachy pochází ještě z dob NeXTSTEPu, předchůdce operačního systému Mac OS X, a později byla portována do dalších verzí operačního systému. Poslední aktualizace se jí ale dostala v roce 2012 s vydáním OS X Mountain Lion. Tehdy hra získala integraci s herní platformou Game Center a drobné grafické úpravy.

Další novinky v macOS Sequoia

S operačním systémem macOS 15 Sequoia získají uživatelé nové možnosti využití funkce Kontinuita mezi Macy a iPhony. Nyní totiž můžete nejen zrcadlit obrazovku iPhonu na Macu, ale také s ní přímo na Macu interagovat. Apple také představil samostatnou aplikaci Hesla, která uživatelům umožní snadno spravovat jejich hesla bez nutnosti programů od třetích stran. A v průběhu letošního roku by měla dorazit funkce Apple Intelligence, která přinese na Macy celou řadu funkcí založených na umělé inteligenci. Operační systém macOS Sequoia bude veřejnosti k dispozici na podzim. Náhled pro vývojáře je již dostupný a veřejná beta verze dorazí v následujícím měsíci.

Dnes nejčtenější

.