Zavřít reklamu

Když jsem se poprvé dozvěděl o aplikaci Routie, nevím proč, ale měl jsem pocit, že se jedná o další měřič sportovních aktivit, kterých je již v iTunes App Store víc než dost. Routie je však něčím zcela jiným, jedinečným a v mnoha směrech skutečně zajímavým řešením jak měřit své tratě a je zcela jedno, jestli danou trať absolvujete s tretrami, na lyžích, snowboardu, kole, kolečkových bruslích, skateboardu, letadle nebo jen tak pěšky. Hlavním cílem aplikace Routie je totiž zaznamenávání jednotlivých tratí, které jste absolvovali. Ovšem pokud se bavíme o záznamu trati, myslíme tím skutečně důkladný záznam, ve kterém najdeme vše, co nás jen může napadnout. Pojďme se tedy podívat na to, co Routie nabízí a čím si mě získala.

Základní obrazovka se během jízdy, letu nebo běhu skládá z horního menu, mapy s GPS a dolního menu. V horní menu pod položkou Speed můžete sledovat aktuální rychlost, maximální dosaženou rychlost nebo průměrnou rychlost. U nadmořské výšky pak můžete vidět buď aktuální výšku, maximální dosaženou výšku nebo minimální výšku. U poslední položky v horním menu je pak možnost přepínat mezi celkovým časem po který jste na trati a vzdáleností, kterou jste od startu urazili. Mezi tím co mají jednotlivé položky v menu ukazovat můžete samozřejmě přepínat a přizpůsobit si tak displej svým potřebám.

Pod mapou můžete aktuálně vidět stav GPS signálu s tím, že pokud svítí družice zeleně, je vše v pořádku a jste připojeni k GPS, pokud je červená, telefon s GPS aktuálně nekomunikuje. Pomocí tlačítka Start/stop zapínáte měření tratě a pomocí ikonky fotoaparátu můžete vyfotit snímek na trati, který se následně automaticky přidá do mapky a samozřejmě jej také můžete přidat do camera roll. Mapu lze zobrazit jako hybridní, klasickou nebo satelitní a přiblížit tak, jak jste zvyklí u klasických Google Maps. Mapy je možné předem načíst jejich zobrazením, pak pro tuto oblast není potřeba internet. Údaje o nadmořské výšce jsou také přístupné i bez internetu.

IMG_5915
IMG_5911

Pokud vyběhnete, vyletíte nebo vyjedete stačí se připojit k GPS, o což se aplikace postará automaticky a zvolit možnost Start. Následně můžete během trati přidávat fotografie nebo delším podržením prstu na mapě přidat záchytné body s popisem, u kterého je možné napsat například informaci o prudké zatáčce a mít tak o trati skutečně detailní přehled, právě to mohou využít i profesionální sportovci například při jízdě na kole, kde si trať předem projdou a naučí se ji z displeje iPhone podle vlastních poznámek. Záchytných bodů stejně jako fotografií můžete vytvořit neomezeně a trať je tak možné zmapovat skutečně metr po metru. Po doražení do cíle jen stisknete tlačítko Stop a právě v ten moment nastává největší zábava.

Po dokončení trati, můžete svoji novou trasu uložit a rovnou také sdílet na sociálních sítích Facebook a Twitter. Při ukládání je samozřejmě možné trať pojmenovat a vybavit tkaé poznámkou například o počasí, které při vaši jízdě nebo běhu panovalo. Kromě toho je možné také vybrat ikonku podle které okamžitě víte zda jste trať absolvovali například na kole, kolečkových bruslích, v letadle, pěšky nebo na lyžích a mnoha dalších dopravních prostředcích. Uložené tratě můžete následně zobrazit na mapě, na které vidíte kromě vámi vytvořených bodů nebo fotografií také body, které aplikace do trati zanáší sama. Okamžitě tak vidíte ve kterém úseku jste dosáhli největší rychlosti nebo například největšího převýšení.

IMG_5918
IMG_5917

Ovšem to co mě na aplikaci skutečně nadchlo teprve přichází. U uložené trati najdete v dolním menu trojic symbolů z nichž dva jsou skutečně velmi zajímavé, detailně totiž informují o převýšení a rychlosti v aktuálním úseku. Posunem prstu po grafu rychlosti nebo nadmořské výšce totiž vidíte bod na mapě a okamžitě tak vidíte v jakém úseku jste jak klesali/stoupali nebo jeli rychle. Právě toto zobrazení se mi na celé aplikace líbí skutečně nejvíce a je možné se podle něj velmi přesně řídit při sestavování tréninkového plánu nebo například přípravy na závod, kdy vidíte kde máte rezervy a kde naopak můžete zvolnit tempo a uvolnit svalům.

IMG_5919
IMG_5920

Routie sice není sportester, ale vzhledem k funkcím které nabízí by bylo zajímavé vidět v aplikaci algoritmus, který by dokázal spočítat spálené kalorie na základě rychlosti a stoupání nebo klesání na jednotlivých úsecích. Měření spálených kalorií by tak mohlo být mnohem přesnější než například u Nike+, vzhledem k tomu, že Routie má data o tom, jak rychle jste běželi například v úseku, kdy překonáváte 12% stoupání nebo naopak klesání. To je však jen takový nápad, který bych osobně rád viděl v dalších verzích této skutečně podařené aplikace. Osobně oceňuji také množství nastavení, kterým si aplikaci skutečně přizpůsobíte na míru a můžete tak zapnout například možnost automatického pozastavení aktivity v případě, kdy odpočíváte.

IMG_5923
IMG_5925

Hlavní výhodu osobně vidím v možnosti přidávat fotografie zajímavých míst, které jste na trati viděli a zejména pak v možnosti zpětně kontrolovat trasu, okamžitě tak totiž vidíte jak dlouho jste jeli do těžkého stoupání nebo naopak zda vyklusáváte po rovině nebo z mírného kopce. Lyžaři a snowboardisté pak jistě ocení okamžitý přehled o tom, kolik minut jim stačilo k překonání jak velkého převýšení. Aplikace nabízí skutečně zajímavý přehled a věřím, že pokud se vývojáři do budoucna zaměří na přidání například již zmíněné možnost počítání spálených kalorií nebo na možnost vidět přímo v aplikaci tratě svých kamarádů, bude mít aplikace celosvětový úspěch.

Na optimalizaci aplikace pro iOS 7 autoři pracují a bude dostupná s oficiálním vydáním iOS 7. V případě jakýchkoli dotazů můžete vývojáře kontaktovat na lukas@glimsoft.com.

Dnes nejčtenější

.